Finska Stövare PÅ SM För Rävhundar 2019

SE JCH S45873/2009 Hultavikens Ajax
Fredrik Johansson, Bor

Ajax positiva egenskaper är att han har en oerhörd jaktlust, en jaktmaskin. Tar mycket kalla slag, både på gott och ont. Men han släpper sällan ett slag. Haft bra skall, lite sämre nu pga åldern. Är injagad på att slaga, har något sämre sök. Är en ärlig hund som kan vara lite gles i skallen eller tät och då vet man att räven är nära. Så han är lättläst med tanke på olika skallgivning. Jagar enbart räv och lo.

RR SE J(RÄV)CH BIABYS HEKLA SE52705/2011
Christer Lundborg, Hjortsberga

Föddes i en kull om fem, alla i kullen har haft rävintresse. 
Fadern Sellbackens Cesar var en känd rävdrivare med många förstapris och med 6 i skall. Hekla, född klövljum, gick i fars fotspår och visade tidig jaktmognad drev prisvärda drev på räv redan före 6 mån ålder. En period med rävskabb gjorde att det blev mycket hare något år och ett första pris på hare. Numera får man väl kalla henne för rävspecialist.
Utmärkande för Hekla är bra upptag, drevsäker, frisk och slitstark, vanliga egenskaper på hennes tiklinje.

RR SE J(RÄV)CH Ebbarps Zäta SE57430/2013
Sten-Åke EK, Kalvsvik

Vid två års ålder tog Zäta sitt första RR och en 3:a i ÖKL och fyllde på med två 1:or i ÖKL efter det. Sedan vid tre års ålder klarade han av sin första elit 1:a. Efter det har han fyllt på med ytterligare två elit 1:or. Varav det sista kvalificerade honom för räv SM 2019. Zäta är uttagen till månadens hund eftersom han vann Smålandsräven 2018 med resultat dag 1 90-65 och dag 2 90-67. Han är en mycket trevlig familjehund som vet när det är jakt eller vila. Han har inget intresse för hare eller rådjur. När han driver räv är det inte alltid lätt att få stopp på honom. Zäta har två kullar efter sig som är födda år 2018 så vi får väl se hur det går för de valparna.
Andra dagen på Smålandsräven 2018 var en sådan dag som frestade på nerverna. Det var delvis barfrost och torrt och han började med en 6-7 km sökrunda innan han kom tillbaka och tog en ny sökrunda där han slagade fram till gryt. Vi bytte sedan område och då fick vi ett upptag kl 13:00 som gick i gryt kl 14:00 vilket inte precis
gjorde en glad. Det kvittar hur bra hund man än har så måste man måsta också ha lite tur. Nästa gång vi släppte hunden fick han upp ett slag på en räv som var på vandring direkt. Därefter gjorde Zäta sitt och när han sätter i gång så blir husse nöjd och glad hela vägen in i själen.